Solfångare

Vilka solfångare sol ingår i ett system är av stor vikt. ExoTech använder endast de absolut bästa i sina installationer. Allt för att få ett effektiv, pålitligt och hållbart system. Samtliga solfångare är godkända av SP (Statens Tekniska Forskningsinstitut) och Solar Keymark för att garantera bästa kvalitet.

Solfångare är mycket driftsäkra och i stort sätt underhållsfria. Det enda du behöver göra är att kontrollera att inte glykolhalten blir för låg och att det inte uppstått några mekaniska skador på anläggningen. Dessutom är driftskostnaderna försumbara.

Solfångare kan ingå i de flesta system och kan ge dig allt från 70% av ditt varmvattenbehov till 80% av vattnet och 50% av värmen. Detta oavsett om du idag använder el, olja, gas, biobränsle eller värmepump.

Det finns två olika typer av solfångare för solvärme, vakuumrörsolfångare och plana solfångare. Tekniken är helt annorlunda men principen är den samma.

Vakuumrörsolfångare

En vakuumrörsolfångare är uppbyggd med vakuumrör. Inne i röret är det vakuum som isolerar, ungefär som en termos. Alltså ingen värme strålar ut, vilket gör dem effektiva. När solen lyser värms kopparröret upp och temperaturen kan bli flera hundra grader. Och även när det är disigt ute blir det rejält varmt. En annan finess är att rören sitter tätt, allt för att hålla värmen. Det gör att det inte behövs några reflektorer och solens strålar blir lika effektiva oavsett vinkeln. Om ett av rören skulle gå sönder är det lätt och tar bara några minuter att byta, utan driftstopp.

Bilder


Så fungerar ett vakuumrör
VakuumrorsolfangareVakuumrorsolfangare


Plana solfångarePlan solfångare

En plan solfångare består av en transparent täckskiva av glas, en absorbator och en isolerad baksida, som bildar en isolerad låda. Solinstrålningen absorberas i absorbatorn av metall som blir varm och kyls med en glykolkrets. Täckskivan och baksidans isolering minimerar värmeförluster mot omgivningen.

Men plana solfångare är det lätt att göra diskreta installationer. ExoTech har stor erfarenhet av takintegrerade installationer, vilket gör dina solfångare till en del av ditt tak. Läs mer om specialmontage.

Kontakta ExoTech

Anmäl ditt intresse genom att kontakta oss på ExoTech via e-post eller telefon.

Kontakt

© ExoTech AB  | Org.nr 556733-6598  |  Tel +46 (0)431-789 90  |  solen(at)exotech.se