Björkbacken äldreboende - Solfångare, Solvärme - Säffle

Villa Åkarp: Sveriges mest energieffektiva hus

Villa Åkarp, belönad med Skåne Solar Award 2010, är ett lågenergihus av högsta klass, byggt endast av de allra effektivaste och kvalitativa produkterna på marknaden. ExoTech projekterade och installerade självklart villans solenergisystem. Invigningen hölls den 14 oktober. SVT var där och dokumenterade.

 

 

Plats:
Drifttagning:

Solvärme

Area:
Solel
Effekt:

Åkarp
200916


4,4 kWp

Så effektivt att det kallas Plusenergihus

Karin Adalberth tekn dr i byggnadsfysik på Prime Project AB har byggt Sveriges första Plusenergihus. Villan har en energianvändning som är ungefär en fjärdedel av vad ett vanligt hus gör av med. Där kommer hon att bo med sin familj.

Villa Åkarp utnyttjar solen till fullo. En anläggning för solel som producerar hushållsel och en solvärmeanläggning för uppvärmning av hus och varmvatten. Ackumulatortanken ger möjligheten att lagra värmen under en längre tid.

Ett Plusenergihus är inte bara ett lågenergihus, som förbrukar lite energi. Utan producerar hela sitt behov av energi själv. Solcellerna på taket producerar egen helt miljövänlig hushållsel. Solelanläggningen till och med ett överskott, som skapar möjligheten att sälja solelen till elbolaget.

Ett halvår efter driftstart rapporterar Karin Adalberth att huset har överträffat alla förväntnignar.

Vinnare av årets solvärmeanläggning på Skåne Solar Awards

För andra året i rad delades Skåne Solar Award ut till "Årets solcellsanläggning" och "Årets solfångaranläggning" i Skåne. Priset delades ut på Skånes Energiting i Malmö den 8 juni 2010.

Villa Åkarp nominerades till båda klasserna och vann "Årets solfångaranläggning". Priset togs emot av Hans-Eric Söderberg, VD på ExoTech å Karin Adalberths vägnar.

Juryns motivering för Villa Åkarp som årets solfångaranläggning:

"Det är inte enbart integrationen av miljöprestandan som lyckats i detta fall, utan även kombinationen av estetik och energi. Detta visar att det inte behöver finnas någon motsättning mellan hållbarhet och god arkitektur. Att projektet uppmärksammats i många mediala sammanhang har även medfört att Skåne satts på kartan vilket ett stort plus för en region som har tydliga klimat- och energimål. Att projektet från start var planerat att uppnå en mycket god miljöprestanda var i detta fall självklart, att det sedan kom att bli en av Sveriges få plusenergihus är något som är värt att uppmärksammas. Med stolthet lämnas priset över till den mycket lyckade konstellationen av byggherre och leverantör som tillsammans gestaltat Villa Åkarp."

Byggherren Karin Adalberth vann även utmärkelsen "Årets Miljöprofil 2010". Priset delades ut under en ceremoni på Nordbyggmässan den 25 mars.

Vi på ExoTech vill gratulera Karin Adalberth till dt fina priserna.

Mer information

Länkar

Villa Åkarp

Läs Karin Adalberths egna ord om huset

Prime Project AB
Byggherre för Villa Åkarp

Solar Region Skåne - Skåne Solar Award 2010
Läs mer om Solar Region Skånes pris Skåne Solar Award som delades ut till Villa Åkarp för årets bästa solvärmeanläggning i Skåne.

Artiklar

di.se 2009-01-11
Villan som producerar mer el än den förbrukar

NyTeknik 2009-02-18
Katten, vilket snålt hus

Sydsvenskan.se 2011-03-13
Hon bygger hus som producerar el

Vi i Villa
Villan som ger plus på energikontot

 

Galleri


Villa Åkarp - Solfångare, Solvärme, Solceller, Solel

Villa Åkarp - Solfångare, Solvärme, Solceller, Solel

Villa Åkarp - Solfångare, Solvärme, Solceller, Solel

 

Intresserad av solenergi till din villa?

Kontakta gärna oss. Vi svarar gärna på era frågor om lösningar till ert hem, elller läs mer om solvärme och solel på vår hemsida.

Kontakta oss
Solel
Solvärme

© ExoTech AB  | Org.nr 556733-6598  |  Tel +46 (0)431-789 90  |  solen(at)exotech.se