Kv Sländan och Prins Karl - Solfångare, Solvärme

Kv Sländan och Prins Karl: Solfångare, drifttagen 1979

På Kv Sländan och Prins Karl invid "Västgötaslätta" finns denna anläggning som byggdes 1979. Anläggningen har sedan dess troget levererat energi till kvarterens energisystem. I samband med byggandet av solvärmeanläggningen sammankopplades de två fastigheternas panncentraler för att uppnå högre belastning och bättre driftsekonomi.

 

 

Plats:
Storlek:
Drifttagning:

Malmö
160

1979

30 år i solens tjänst och "still going strong"

Solvärmeanläggningen är uppbyggd som ett kombisystem och omfattar ca 60 st väggintegrerade dubbelglasade solfångare på totalt ca 100 m² och 36 st takintegrerade solfångare på
ca 60 m².

Solvärmesystemet kombinerades med en bergvärmepump och en luftvärmepump. Förutom produktion av tappvarmvatten så återladdar även systemet de två bergkollektorerna.

Hela värmepumps- och solvärmeprojektet projekterades och byggdes av ETAB energi AB (idag huvudägare av ExoHeat). Solfångarna arbetar med luft som media och har en patenterad grundkonstruktion för att uppnå hög verkningsgrad och extremt små tryckfall.

Anläggningen tillhör en av de få större system som fortfarande är i drift av 70- och 80-talets solenergisatsningar.
Den sammantagna positiva långtidserfarenheten av de luftburna systemen har medfört att ExoHeat har beslutat att åter ta upp luftburna system på produktprogrammet.

 

Galleri


Kv Sländan och Prins Karl - Solfångare, Solvärme

Kv Sländan och Prins Karl - Solfångare, Solvärme

Kv Sländan och Prins Karl - Solfångare, Solvärme

© ExoTech AB  | Org.nr 556733-6598  |  Tel +46 (0)431-789 90  |  solen(at)exotech.se